29 November 2006

“PRIJATELJI ZA UVEK”

Poznati slovenački hiper'market bele tehnike i drugih stvari Merkator, ponovo se vratio u Beograd sa okačenim porukama po celom Beogradu da smo sada “Prijatelji za uvek”. Ovo nas navodi na razmišljanje o značenju reči “prijatelj”, koje je verovatno istog značenja u slovenačkom jeziku.
Reč prijatelj ima uzvišeno značenje!
Prijatelj je neko, ko vam je najdraži gost u kući!
Prijatelj je neko, sa kime ste delili dobro i zlo!
Prijatelj je neko, ko vam postaje kum!
Prijatelj je neko, na koga se uvek možete osloniti! I tako dalje i tako dalje.
Kada je to tako, onda poruka Merkatora deluje otužno. Verovatno je takvog osećanja bio i nepoznati i nekulturni beograđanin, koji je na novu fasadu Merkatora, uoči pompeznog otvaranja, napisao crnim slovima poruku “Nikad vise” i time rekao gorku istinu velikog broja građana Srbije, koji duže pamte i znaju koliko je naš narod imao otvoreno srce slovenačkom čoveku i otvoreno tržište slovenačkom razvoju.
Posle ubistva desetina ne naoružanih, golobradih remaca, čiji je život bio cena slovenačke nezavisnosti, posle saznanja da danas u Sloveniji žive desetine jugoslovenskih porodica bez ikakvog statusa, kao nepostojeci ljudi, posle saznanja da u Sloveniji nisu raširene ruke srpskoj privredi, da tamo ostvaruje profite, poruka “prijatelji za uvek” devalvira samo značenje reči prijatelj.
Izbrišite iz Vase poruke reč prijatelj, a Vi će te ostati ovde zauvek, i kao uvek, mi će mo Vam biti najglavnije tržište sa koga će te ubirati profite i obezbeđivati visoki nivo Vaseg standarda. Na tome Vam ne zavidimo, već molimo Boga da se po nešto od Vas naučimo!

DM-decembar 2002

No comments: